tisdag 13 december 2011

Hjälp håller vi på att bli överbefolkade?

Jaha så var vi 7 miljoner invånare på jorden. När mina föräldrar föddes efter andra världskriget var vi 2,5 miljader och när jag föddes i slutet av 60-talet var vi 3,5 miljarder. drygt tjugo år senare när jag fick mitt första barn i början av 90-talet var vi drygt 5 miljarder och för någon månad sedan passerade vi alltså 7 miljarder.

Hur skall då detta gå? Kommer jorden att bli överbefolkad? I början på 70-talet så var forskarna oroliga för detta, men i dag har forskarna en mucket ljusare syn på detta. Det är nämligen att med stigande levnadsstandard och utbildning minskar nämligen antalet födda barn per kvinna. En av dessa forskare är svensken Hans Rosling och han har tagit fram ett datorprogram som heter Gapminder som överskådligt presenterar statestiken grafiskt. Detta och mycket mer är vad vi sysslar med i med våra nior.


lördag 3 december 2011

Varför ska jag lära mig om religion, jag tror ändå inte på Gud?

Fröken säger: Nu ska vi börja med ett nytt avsnitt i SO:n, nämligen religion. Hon blir inte längre förvånad över det antal suckar som fyller rummet, istället för entusiasm som hon alltid hoppas på. Genast tar hon till orda...

-Men hörni, det är viktigt att förstå hur andra människor lever och vad som är viktigt för andra än dig själv. Man måste förstå sin omvärld, då är det lättare att förstå sin egen värld, säger hon käckt. Hon möts av ett antal trötta blickar, kanske ett eller annat par himlande ögon.

- Vi har redan läst om alla religioner, det gjorde vi i femman, säger en flicka i klassen.
-Det var jättetråkigt, fortsätter en annan.
Fröken kämpar vidare:
- Religion försöker förkklara allt vi vill men inte kan förklara, naturfenomen, livets uppkomst, döden....vad händer efter döden?
Kalle räcker upp handen och frågar när han får ordet:
- Vadå, typ som om man blir ett spöke när man dör? Tror du på spöken, fröken?

Emma, som ofta har något att tillägga, börjar berätta om en gång när hon var uppe sent en kväll. Hon hörde någon gå på andra våningen, men när hon gick för att se efter, fanns ingen där. Helt plötsligt fladdrar 14 händer i luften och alla vill berätta om något de sett eller hört, som kan ha varit ett spöke. Alla lyssnar intensivt på varandras berättelser, ställer följdfrågor och skrattar.

Fröken tittar på klockan och utbrister:
-Men hörni, vi har slutat för fem minuter sedan. Res er upp och ställ in stolarna! Skynda er till nästa lektion!
Linda, som aldrig säger något, går fram till fröken och säger:
-Det här var den bästa lektionen hittills!
- Vad roligt! svarade fröken glatt.

Samtidigt som fröken går runt och ser till att klassrummet är i ordning, funderar hon på fortsättningen. Hur ska jag fortsätta med detta arbetsområde, utan att ha ihjäl denna entusiasm som helt plötsligt infann sig i klassrummet. Hon vet varför hennes elever är så ointresserade av religion, första frågan är bara vad hon ska gör åt saken? Hon inser att hon måste ändra sin planering och tänka om helt.  Andra frågan är, har hon tid att frångå gamla rutiner för att skapa något nytt? Tredje frågan, orkar hon?

Forts. följer......

torsdag 24 november 2011

Nytt betygssystem

Sakta men säker börjar jullovet närma sig och med det så börjar det även bli dags för betygssättning. Niorna kommer som sista årskurs att betygssättas efter det gamla systemet med G, VG och MVG. Åttorna kommer att som första årskurs att betygssättas med det nya systemet med A till E. Spännande både för oss lärare och eleverna. Det som känns bra är att vi får några ytterligare seg att välja på. det som känns lite ovant är att betygskriterierna, eller kunskapskraven som det nu heter, är nya och att man måste sätta sig in i dem och framför allt skaffa sig en känsla för dem.

söndag 20 november 2011

Rastafari och redovisningar


I åk 9 så börjar det det närma sig redovisning av de nyandliga religionerna. På SVT och programmet "Från Sverige till himlen" handlade det senaste programmet om Rastafari.

måndag 14 november 2011

Bilden ljuger aldrig..

Tyvärr så är det inte så, bilder har alltid manipulerats för att visa rätt sanning. Redan i början av 1900-talet kunde man se till att oönskade personer försvann. Tex försvann Lev Trotskij från Lenins sida efter deras maktkamp.


söndag 13 november 2011

Media och källkritik

Nu är det slut med historia för åk 7 och det har blivit dags att börja jobba med Samhällskunskap och  "Media och källkritik" kanske ett av de viktigaste arbetsområdena vi kommer att gå igenom i högstadiet. Några bra punkter att tänka på när man ska använda sig av en källa är:
- Vem är det som står bakom informationen?
- När skrevs informationen?
- Varför skrevs informationen?

Vill man lära sig mer kan man se på dessa två små filmer on källkritik på Internet, dels från webbstjarnan.se

dels från internetkunskap.se men kom ihåg att tänka källkritiskt; Vem, När och Varför?

torsdag 10 november 2011

Mer religion i åk 9

Arbetet går vidare med de nyandliga religiösa rörelserna och elevernas fördjupningar av dem. För de som är intresserade av Satanism finns det på Youtube ett gammalt Tv-program från SVT att se.

tisdag 8 november 2011

Nyandliga religiösa rörelser


Så har vi börjat med ett nytt arbetsområde i åk 9 - Nyandliga religiösa rörelser - och som genom ett tecken så började i dag Anna Lindman Barsks Tv-serie om det andliga Sverige "Från Sverige till Himlen" och i det första programmet träffar hon Margitta som tillber moder jord och kallar sig Gudinnans prästinna.

måndag 7 november 2011

FN och barn i världen...

Heter vårt nya arbetsområde i åk 6. Vi kommer att göra några korta nedslag i några länder för att se hur det kan vara att vara barn där och vi kommer att titta på FN:s Barnkonversion för att se vad som står i den. Vi kommer även att titta lite på FN för att se vad de gör och varför organisationen bildades.


måndag 17 oktober 2011

1600-talet och häxor

I Årskurs 6 har vi jobbat med historia och 1600-talet sedan några veckor tillbaka. Vi har läst om postväsendet, skolan och häxjakten under denna period. Förra veckan har vi också sett första delen av Tv-serien Häxornas tid. Denna vecka kommer vi att prata om stormaktstiden i Sverige och nästa vecka Börjar det ett nytt arbetsområde.

söndag 16 oktober 2011

Tips och trix till hemskrivningen

På E24.se fanns det i dag två bra artiklar att läsa för de elever som tänker svara på fråga två i hemskrivning. Dels en artikel sam handlar om inflation och hur ländernas centralbanker kan öka penningmängden av den egna valutan. På både gott och ont. Artikeln heter "Länderna laddar med valuta".

Dels fanns det också en artikel som handlar om hur pengarna kan ha ett värde, guld och vår allt större skuldsättning. Den artikeln heter "Från guld till skuld".

fredag 14 oktober 2011

Nyhetsfredag för 6C


I dag var det fredag och enligt tradition handlar fredagens lektion om nyheter. Vi startade med Lilla aktuellt och pratade lite om de olika inslagen, bland annat om inslaget som handlade om svälten i Afrika. Efter det gick vi in på Worldclock och tittade på hur snabbt befolkningsökningen är. Vi pratade också om hur man skulle kunna hjälpa dem som svälter:

- hur mycket pengar skulle det bli om alla svenska gav en krona?
- 9500000 kronor!
- hur mycket blir det då om alla skänker 100 kronor?
- 950000000 kronor!!!

Många kloka tankar fanns det i klassen.

 Vad jag inte kom ihåg då är att enkelt varje dag kan ge ett litet bidrag genom att besöka The hunger site och bara klicka på en länk för att skänka en mugg mat.

Overdose: Den nästa finnanskrisen

I dag såg 9D början av dokumentären "Overdose: Den nästa finnanskrisen" som dels handlar om bankrisen i USA hösten 2008 men som även förutspå att nästa kris kommer att drabba stater, och o dag så sitter vi här och undrar om Grekland ska hamna i statsbankrutt eller inte. Man kan inte säga annat än att de var förutseende i filmen. För de som vill se dokumentären och öva sina engelskakunskaper går det bra.

onsdag 12 oktober 2011

Skuldkris

Nu har åk 9 jobbar med samhällsekonomi i ett par veckor och nu börjar det bli dags att fundera på vad som händer runt om oss i världen, tex i Grekland och USA. I slutet av veckan kommer det att komma en hemskrivning till de som väljer att göra den. Inför denna kan det vara bra att börja sätta sig in i vad som händer i världen. Just nu i P1 pågår studio ett special om den globala skuldkrisen. Kan vara bra att lyssna på om man vill sätta sig in i vad som händer.

Besök gärna Studio ett special om den globala skuldkrisen

tisdag 20 september 2011

Historia är inte historia

Åk 6 påbörjar  i veckan ett arbetsområde som vi tidsmässigt kan placera i 1600-talets Europa. Vi kommer att prata om hur man kommunicerade med varandra under denna tidsepok. Vi kommer att läsa om enväldiga häskare och om jakten på häxor.

Det som är så fantastiskt med många historiska företeelser är att de inte bara är en del av historien utan även en verklighet idag, 2011. Kommunikation är allmer en företeelse som de flesta ägnar sig åt, man pratar med varandra via Facebook eller liknade, man skaffar sig information från en obegränsad mängd källor på Internet. Då som nu måste man ställa sig frågan om syftet med informationen som sprids via valda kanaler. Vem valde ut informationen som förr spreds via kyrkor och kringresande? Vem gör det idag? Kunde man lita på det som sades och kan man lita på allt som skrivs idag?

Man kan också göra jämförelser mellan gammal och modern häxjakt. Är det inte så att häxjakt är något vi stöter på alltför ofta i tidningar? Offentliga människor som vi lär känna genom deras misstag snarare än bedrifter. Eller varför inte ta ett exempel som är mer konkret för våra elever, ryktesspridning ibland kamrater. Människans beteende har kanske inte förändrats trots att flera 100 år passerat, då vi fortfarande är fantastiskt fascinerade av skvaller.

Enväldiga häskare hör vi talas om rätt ofta, nu på sistone när vi ser på nyheterna om demokratins kämpar i norra Afrika och i Mellanöstern.

Alltså historia är inte enbart historia utan även en del av vår tid. Att föra diskussioner kring jämförelser nu och då är alltså helt rätt. Att se på företeelser ur olika tidsperspektiv är viktigt och kanske ett sätt för oss lärare att lättare få de historiska berättelserna mer levande för våra elever.

måndag 19 september 2011

Sammanfattning av Första världskriget.

Så här i sista stund - hur sammanfattar man kriget på bästa sätt? Man kan läsa i historieboken och sammanfatta själv... Eller så kan man titta på Svarte orm och vara lite uppmärksam så kommer det nog en hel del kunskap ur detta också.

lördag 17 september 2011

Hemskrivning i åk 8 - Väder och klimat

Nu har det även blivit dags för våra åttor att göra en hemskrivning i Väder och klimat, eller ens salsskrivning för de som hellre väljer det. Som ett av de sista momenten kommer vi att titta på del tre i serien "Och naturen skapade människan" som handlar om vinden, ett bra program.

För de som missade programmet eller tänkte på annat när vi såg det i klassrummet finns det också att se på Youtube. Fast då med engelsk speakerröst och utan svensk text (men det gör bara engelsklärarna glada om ni måste använda er av era språkkunskaper)



fredag 16 september 2011

Hemskrivning i åk 9 - Första världskriget

Så var höstterminens första hemskrivningar utdelade och ämnet är första världskriget.

I den första uppgiften gäller det att fundera lite över statistiken och vad det i denna som ger oss en föraning om att Ententen nog skulle vinna kriget, särskilt efter att USA anslöt sig till dem. Studera siffrorna och tänk på det som ni kan om kriget.

Den andra uppgiften handlar om att man skall försöka göra en kort sammanfattning av skyttegravskriget där det gäller att göra ett väl avvägt urval. På den uppgiften fick jag frågan var man kunde hitta mer information o kriget. I dag är information ingen bristvara, tvärt om men det gäller framför allt att hitta den bra informationen. Vem kan man lita på? Ett tipps kan vara att titta på vad några av våra stora historietidningar har att säga om ämnet. Tidningen Populär historia skriver bl.a. om Första världskriget som en oundviklig katastrof och Allt om historia har skrivit en artikel om Skottet i Sarajevo 1914

Den sista uppgiften handlar om att göra en bildanalys av två propagandaaffischer och där tror jag man har stor hjälp av att verkligen sätta sig in i vad propaganda är för något. Wikipedia är en källa där man inte ska ta allt för givet som den absoluta sanningen men ändå kanske man kan få lite hjälp av att titta på vad de har att säga om propaganda? Sist men inte minst härunder kommer de fyra bilder ni får välja på i färg, så mycket trevligare. Klicka på dem så blir de större!



söndag 11 september 2011

Vad har Gavrilo Princip med 9/11 att göra?

I dag är det den 11 september, eller 9/!! som de säger i det stora landet i väst. I dag är det också tio år sedan terrorattacken mot World Trade Center utfördes. I dag det också på tio år sedan världen plötsligt ändrades.

Hur hade världen sett ut i dag om vi inte hade fått uppleva det som hände den 11 september? I våra nior håller vi just nu på och jobbar med första världskriget. Här kan man göra en parallell jämförelse, hur hade värden sett ut om inte Gavrilo Princip hade gått och köpt en smörgås efter sitt misslyckade attentat mot Österike-Ungerns kronprins Franz Ferdinand, och på så sätt fått en andra chans. En chans som han tog tillvara och sköt Franz Fredinand och på så sätt tände den lilla gnista som kom att förändra världen den gången.

Mordet på Franz Ferdinand och 9/11 var båda två händelser som kom att förändra världen,
För de som vill fundera vidare på vad 9/11 gjorde med världen kan man lyssna på Radioprogrammet Konflikts temasida om Följderna av terrorattackerna den 11 september.

måndag 28 februari 2011

För 20 år sedan...

Jag vet vad jag gjorde denna dag för 25 år sedan. Nu är det inte så att jag är begåvad med ett exeptionellt bra minne. Nej vi är nog några miljoner svenskar som vet vad vi gjorde just denna dag. För så är det stt vissa händelser sätter sina spår och gör ett avtryck i våra minnen och sitter kvar hela livet.

För våra elever är Palmemordet, Berlinmurens fall och många andra händelser historia som finns i historieböckerna, för mig och många andra är det en delav våra liv. Det är det som gör historieämnet så spännande, det är ettpågånde flöde.Det so  i dag är nyheter från Libyen kommer om några decenium att vara avlägsna händelsser i historieböckerna för kommande generatiioner av elever.

För den som vill veta mer om palmemordet har vi Sveriges radios specialsida om detta här.

tisdag 8 februari 2011

Åk 8 ska ut på prao

Vecka 7 och 8 är våra åttor ute på prao.

Det är inte alldeles enkelt för våra 14-åringar att helt plötsligt ge sig ut i det tuffa arbetslivet för att söka praoplats. De flesta har lyckats tack vare goda kontakter, men det finns alltid en liten skara elever med trytande självförtroende som väntar in i det sista, innan de ger sig ut för att söka plats. Jag kan lite känna igen mig i dem. Jag hatar att be folk om saker och jag hatar att få ett nej. Jag är vuxen, och de är ungdomar. Kanske befinner de sig i den känsligaste åldern av alla, då man söker en identitet och bekräftelse på att man duger. Hur lätt är det då att sätta sig i en position där man riskerar att få nobben?

Som jag tidigare nämnt får de flesta ett ja, någonstans. De får en chans att visa sig själva och andra att de duger till något, något som tillhör vuxenvärlden. Alla kanske inte tar chansen fullt ut, men många kommer tillbaka med ovärderliga erfarenheter och många gånger ett ökat självförtroende.

Oftast när eleverna själva pratar om vad de fått ut av praon, nämner de materiella saker, såsom vad de fått som tack för ett väl utfört arbete. Innerst inne hoppas jag och tror att de finner praon värdefull av andra anledningar än enbart denna. Jag hoppas att våra åttor får massor av möjligheter att växa, att prova på hur det är att arbeta, att de kanske knyter kontakter inför eventuella feriejobb. Jag hoppas att de tycker att det är värdefullt.

söndag 6 februari 2011

Osannolika sammanträffanden

Ofta känns det som om man har en osannolik timing när man håller på och undervisar. Man börjar t o m undra om det är något övernaturligt över ens förmåga att ta upp ett ämne på lektionen och sedan se det på TV eller läsa om det i nyhetsrapporteringen. Men förmodligen är det bara slumpen och de gånger man inte prickar rätt är många gånger fler fast de tänker man inte på. I dag har jag haft två sådana upplevelser. Först var det när jag råkade komma in i ett program på SVT 2 som hette Och naturen skapade människan som denna gång bl.a. handlade om vinden och hur vindarna uppkommer. Och detta direkt efter att årskurs åtta jobbat med väder ock klimat, tänka sig vilket osannolikt sammanträffande.

I årskurs nio jobbar vi med mellankrigstiden och nazismen, men på en lektion kom vi även in på nazismen i dag. Och vad händer då? Jo när jag tittar i min mailbox hittar jag ett mail från en av eleverna som länkar till en artikel i Aftonbladet som handlar om nazismen i dag, tänka sig vilket osannolikt sammanträffande.  

lördag 29 januari 2011

Årstider

I åk 8 jobbar vi nu me3d arbetsområdet "Väder och klaimat" och vi håller som bäst på att försöka förklarar hur det kommer sig att vi har olika årstider och får alla de som inte tycker att våra bilder på whiteboarden är tillräckligt bra så kmmer här ett mer rörligt alternativ att titta på (dessutom blir det en extra övning i engelska).


måndag 24 januari 2011

Kvinnor kan, både förr och nu.


Nu är undervisningen i full gång. I So jobbar våra nior just nu med första världskriget. Där kommer vi som hastigast i kontakt med den ryska revolutionen och Lenin. Nu har vi tyvärr inte tid att göra någon djupdykning  i vare sig ryska revolutionen eller Lenin och hans Bolsjeviker. Men för er som vill veta mer kan jag rekommendera detta lilla radioklipp från SR minnen. Reportaget är gjort av en ung dam vid namn Tora Garm som gör ett antal reportage för dagens Nyheter. Så det är inte bara Åsne Seierstad och Johanne Hildebrand som gör repotage från olika krig  och revolutioner.

fredag 7 januari 2011

NO + SO = Sant?

Nu är det snart dags att jobba iigen och hjärnan börjar automatiskt registrera allt som man skulle kunna göra bra undervisning av.  Satt tex. och lussnade på podradio ifrån SR P4 och programmet "Kossornas planet" och då slog det mig att vissa av programmen skulle vi kunna använda i So undervisningen. Men ibland kommer vi att behöva hjälp, mycket hjälp av våra No lärare.

Ett av programmen handlar om att vi i dag har mer än 250 syntetiska kemikalier i oss, kemikalier som inte fanns i våra kroppar före 1940. Bland annat dioxiner och PCB och mängder av kemikalier som man ännu inte vet så mycket om. Men som sagt det är inte lätt att hänga med i alla kemiska ämnen och hur de påverkar oss, det är inte riktig inom mitt kompetenspområde. Men kompetensen finns på skolan så det kanske borde gå att få till detta?

För er som vill veta mer, radioprogrammet om kemikalierna i våra kroppar finns här.