tisdag 20 september 2011

Historia är inte historia

Åk 6 påbörjar  i veckan ett arbetsområde som vi tidsmässigt kan placera i 1600-talets Europa. Vi kommer att prata om hur man kommunicerade med varandra under denna tidsepok. Vi kommer att läsa om enväldiga häskare och om jakten på häxor.

Det som är så fantastiskt med många historiska företeelser är att de inte bara är en del av historien utan även en verklighet idag, 2011. Kommunikation är allmer en företeelse som de flesta ägnar sig åt, man pratar med varandra via Facebook eller liknade, man skaffar sig information från en obegränsad mängd källor på Internet. Då som nu måste man ställa sig frågan om syftet med informationen som sprids via valda kanaler. Vem valde ut informationen som förr spreds via kyrkor och kringresande? Vem gör det idag? Kunde man lita på det som sades och kan man lita på allt som skrivs idag?

Man kan också göra jämförelser mellan gammal och modern häxjakt. Är det inte så att häxjakt är något vi stöter på alltför ofta i tidningar? Offentliga människor som vi lär känna genom deras misstag snarare än bedrifter. Eller varför inte ta ett exempel som är mer konkret för våra elever, ryktesspridning ibland kamrater. Människans beteende har kanske inte förändrats trots att flera 100 år passerat, då vi fortfarande är fantastiskt fascinerade av skvaller.

Enväldiga häskare hör vi talas om rätt ofta, nu på sistone när vi ser på nyheterna om demokratins kämpar i norra Afrika och i Mellanöstern.

Alltså historia är inte enbart historia utan även en del av vår tid. Att föra diskussioner kring jämförelser nu och då är alltså helt rätt. Att se på företeelser ur olika tidsperspektiv är viktigt och kanske ett sätt för oss lärare att lättare få de historiska berättelserna mer levande för våra elever.

måndag 19 september 2011

Sammanfattning av Första världskriget.

Så här i sista stund - hur sammanfattar man kriget på bästa sätt? Man kan läsa i historieboken och sammanfatta själv... Eller så kan man titta på Svarte orm och vara lite uppmärksam så kommer det nog en hel del kunskap ur detta också.

lördag 17 september 2011

Hemskrivning i åk 8 - Väder och klimat

Nu har det även blivit dags för våra åttor att göra en hemskrivning i Väder och klimat, eller ens salsskrivning för de som hellre väljer det. Som ett av de sista momenten kommer vi att titta på del tre i serien "Och naturen skapade människan" som handlar om vinden, ett bra program.

För de som missade programmet eller tänkte på annat när vi såg det i klassrummet finns det också att se på Youtube. Fast då med engelsk speakerröst och utan svensk text (men det gör bara engelsklärarna glada om ni måste använda er av era språkkunskaper)



fredag 16 september 2011

Hemskrivning i åk 9 - Första världskriget

Så var höstterminens första hemskrivningar utdelade och ämnet är första världskriget.

I den första uppgiften gäller det att fundera lite över statistiken och vad det i denna som ger oss en föraning om att Ententen nog skulle vinna kriget, särskilt efter att USA anslöt sig till dem. Studera siffrorna och tänk på det som ni kan om kriget.

Den andra uppgiften handlar om att man skall försöka göra en kort sammanfattning av skyttegravskriget där det gäller att göra ett väl avvägt urval. På den uppgiften fick jag frågan var man kunde hitta mer information o kriget. I dag är information ingen bristvara, tvärt om men det gäller framför allt att hitta den bra informationen. Vem kan man lita på? Ett tipps kan vara att titta på vad några av våra stora historietidningar har att säga om ämnet. Tidningen Populär historia skriver bl.a. om Första världskriget som en oundviklig katastrof och Allt om historia har skrivit en artikel om Skottet i Sarajevo 1914

Den sista uppgiften handlar om att göra en bildanalys av två propagandaaffischer och där tror jag man har stor hjälp av att verkligen sätta sig in i vad propaganda är för något. Wikipedia är en källa där man inte ska ta allt för givet som den absoluta sanningen men ändå kanske man kan få lite hjälp av att titta på vad de har att säga om propaganda? Sist men inte minst härunder kommer de fyra bilder ni får välja på i färg, så mycket trevligare. Klicka på dem så blir de större!



söndag 11 september 2011

Vad har Gavrilo Princip med 9/11 att göra?

I dag är det den 11 september, eller 9/!! som de säger i det stora landet i väst. I dag är det också tio år sedan terrorattacken mot World Trade Center utfördes. I dag det också på tio år sedan världen plötsligt ändrades.

Hur hade världen sett ut i dag om vi inte hade fått uppleva det som hände den 11 september? I våra nior håller vi just nu på och jobbar med första världskriget. Här kan man göra en parallell jämförelse, hur hade värden sett ut om inte Gavrilo Princip hade gått och köpt en smörgås efter sitt misslyckade attentat mot Österike-Ungerns kronprins Franz Ferdinand, och på så sätt fått en andra chans. En chans som han tog tillvara och sköt Franz Fredinand och på så sätt tände den lilla gnista som kom att förändra världen den gången.

Mordet på Franz Ferdinand och 9/11 var båda två händelser som kom att förändra världen,
För de som vill fundera vidare på vad 9/11 gjorde med världen kan man lyssna på Radioprogrammet Konflikts temasida om Följderna av terrorattackerna den 11 september.